AVTALSRÖRELSE

Trädgårdsstrejken avblåst efter medlarbud

Gröna Arbetsgivares förhandlingschef Örjan Lenárd och Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård Bild: Pressbild

Den strejk på trädgårdsanläggningsområdet som skulle ha brutit ut på torsdagen är avblåst. Parterna – Gröna Arbetsgivare och Kommunal – har accepterat en hemställan från medlarna.

Gröna Arbetsgivares förhandlingschef Örjan Lenárd är glad för att konflikten är avvärjd, men vägen dit har inte varit helt lätt. Han poängterar att förhandlingar alltid handlar om givande och tagande.

− Tyvärr upplever vi att Kommunal denna gång haft en mer ultimativ hållning, men tack vare medlarna har vi nu kommit överens om ett avtal som ligger inom industriavtalets ramar, säger han till TN.

Att märket ska följas har det aldrig varit tvekan om i förhandlingarna, varken för Kommunal eller Gröna Arbetsgivare. Knäckfrågan har istället handlat om hur satsningen på dem som har lägst löner ska räknas för att hanteras inom märket.

− Vi hade önskat att denna fråga hade kunnat lösas under ordinarie förhandlingar, det hade gynnat det fortsatta samarbetet kring alla de viktiga frågor som vi samverkar i perioderna mellan avtalsförhandlingarna, säger Örjan Lenárd.

Kommunal välkomnar att strejken nu är avblåst.

– Jag är nöjd över att även medlemmarna i Kommunal inom denna sektor kommer att få löneökningar i enlighet med märket, säger ordförande Malin Ragnegård i ett pressmeddelande.

Avtalet mellan Gröna Arbetsgivare och Kommunal gäller från den 1 maj 2023 och följer Industrins märke på 7,4 procents löneökningar över två år.