ARBETSKRAFTSINVANDRING

Begränsad arbetskraftsinvandring slår hårt – ”Det är ansvarslöst”

Susanne Wallin, ägare och vd för Haparanda Stadshotell. Bild: Mostphotos, Privat

Susanne Wallin, ägare och vd för Haparanda Stadshotell, är orolig för vad regeringens avsikter att begränsa arbetskraftsinvandringen kommer att innebära för hennes företag.

Idag använder hon hela världen som sökområde när hon letar efter medarbetare till sitt hotell i Haparanda.

– I dagsläget har vi underbara medarbetare bland annat från Thailand, Ukraina och Tchad som förgyller vår vardag, vilket också illustrerar hur svårt det är att hitta medarbetare i Sverige. Men mycket är osäkert, exempelvis om mina ukrainska medarbetare kommer att få jobba kvar hos mig den dagen kriget är över, med tanke på att Ukraina inte är med i EU.

Regeringen föreslår bland annat ett lönegolv, vilket är ett ingrepp i den svenska lönebildningsmodellen och sätter kollektivavtalens reglering ur spel.

– Dessutom riskerar det att sätta företag i branschen i en omöjlig situation där de får välja mellan att inte anställa eller betala högre löner än vad man har råd med. Det är ansvarslöst att införa sådana här bestämmelser innan man har sett över hur det kommer att påverka företagen och vad man kan göra för att stärka drivkraften för svenska arbetslösa att söka jobben, säger Susanne Wallin.

Svenskt Näringsliv: Begränsad arbetskraftsinvandring oroar hotellägare