AVTALSRÖRELSE

SKR varnar för lönesatsningar

Lokal arbetskraftsbrist inom exempelvis skolan riskerar att leda till inflationsdrivande lönesatsningar, varnar SKR. Arkivbild. Bild: JESSICA GOW / TT

Ekonomi (TT)

Lokal arbetskraftsbrist kan på vissa håll leda till löneökningar som riskerar att spä på inflationen, varnar Sveriges kommuner och regioner (SKR), rapporterar Sveriges Radio Ekot.

SKR kommer inte att vara del av de stora förhandlingarna med facket, men lokalt väntar översyn av lönerna. Och det är till följd av detta som SKR manar till återhållsamhet i ljuset av att det råder brist på personal inom exempelvis skola och vårdyrken samtidigt som inflationen ligger på nära 10 procent.

– Här och nu tror jag att det är viktigt att avvakta och inte göra riktade satsningar och hamna i ett läge där löneökningarna blir för höga, säger Jeanette Hedberg, förhandlingschef på SKR, till radion.

Från Vårdförbundet har man inte samma syn på frågan.

– Nu har man ju ett gyllene tillfälle tänker jag att få tillbaka folk, tänker jag. Ta tag i lönestrukturen på allvar och se till att de erfarna får en rejäl löneutveckling, säger Tina Dahlman, vice ordförande för Vårdförbundet i Ludvika.

Klas Widestrand/TT