DE SVENSKA LÖNERNA

Unionen: Inflation bör inte räknas in i löneförhandlingarna

Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt. Bild: Marko Säävälä/TT

Inför avtalsrörelsen vill vissa fackförbund se någon form av lönekompensation för den stigande inflationen. Men andra fack och arbetsgivare anser att vi inte bör elda på inflationsbrasan med löneökningar, rapporterar Ekot.

Avtalsrörelsen som omfattas 2,2 miljoner löntagare avgörs i vår, men redan i november kommer lönekraven.

Fackförbunden Målareförbundet och Seko vill se någon form av reallöneökning eller ta ut "löneutrymme" som kompensation för inflationen som i augusti steg till 9 procent.

Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten anser dock att inflationen inte bör räknas in i löneförhandlingarna överhuvudtaget. Det är enbart Riksbanken som hanterar inflationen via penningpolitiken, menar han.

– Jag kan inte se att det ska ha någon betydelse. Vi utgår från konkurrenskraften, alltså utvecklingen produktiviteten och arbetskraftskostnaderna, säger han.

Han får medhåll av Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt, som anser att det är Riksbankens inflationsmål som ska styra.

– Vi är beroende av att Riksbanken klarar sin uppgift och de här beskedet, som kanske är lite kraftfullare än vad de flesta trodde, är en kraftig signal att man tar uppgiften på stort allvar, säger han.

Ekot: Blandade reaktioner på räntehöjning bland löneförhandlare